Faworki na piwie

faworki na piwie 1

Składniki
mąka pszenna, 500 gram
cukier, 2 łyżki
sól, szczypta
żółtka, 5 sztuk
masło, 2 łyżki
jasne piwo, 3/4 szklanki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Następnie bardzo cienko rozwałkować. Z tak przygotowanego ciasta kroić paski o grubości 2-3 cm (długość dowolna). Każdy na środku naciąć i przez ten otwór przełożyć jeden koniec faworka.

2. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (170-180 stopni)  z obu stron na złoty kolor. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.

faworki na piwie 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *