Składniki
- papryka czerwona, 6 średnich
- cebula czerwona, 1 mała
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa do smażenia
- mięso mielone wieprzowo-wołowe, 250 g
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- ryż, 50 g
- fasola czerwona, 1/2 puszki
- natka pietruszki, 1 mały pęczek
- jajko, 1 sztuka
- tarty ser żółty, 6 łyżek
Sposób przygotowania
- Papryki umyć i osuszyć. Odciąć górne części (koło 1/4 papryki). Środki wydrążyć. Odcięte części pokroić w kosteczkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć, aż osiągnie ładny, brązowy kolor.
- W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Wymieszać mięso, ryż, fasolę, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem. Kiedy farsz lekko wystygnie połączyć z rozbełtanym jajkiem.
- Papryki nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Faszerowane papryki piec przez 20 minut. Ściągnąć folię i piec kolejne 10-20 minut. Zmienić funkcję na grillową. Zapiekać następne 5 minut.
Pyszna i jaka zdrowa 🙂