Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to dość popularne danie w Polsce. Wielu z Was zapewne ma swój sposób na jej przygotowanie. Ja podaję swoją wersję. A właściwie mojej mamy.

Składniki
fasola biała, 500 gram
boczek, 100 gram
cebula, 1 sztuka
kiełbasa (użyłam toruńskiej), 200 gram
kabanosy, 2 sztuki
pomidory w puszce, 400 gram
sól, pieprz
majeranek, 2 łyżki
ziele angielskie, 3 ziarna
liście laurowe, 4 sztuki

Do zaklepania: 1/2 szklanki wody + 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania
1. Fasolę zalać wodą, tak aby cała była zakryta. Ostawić na co najmniej 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). W tym czasie fasola powinna napęcznieć. Resztę wody wylać. Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Ponownie zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż lekko zmięknie. W razie potrzeby dolewać wody.

2. W międzyczasie boczek drobno pokroić i przesmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę. Wszystko razem chwilę smażyć. Przełożyć na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę, a kabanosy w plastry. Najpierw przesmażyć kiełbasę. Kiedy będzie lekko zarumieniona dorzucić kabanosy i jeszcze chwilę smażyć.

3. Pomidory zmiksować. Do kiełbasy i kabanosów dodać boczek z cebulą i pomidory. Wymieszać. Całość wlać do fasoli. Dodać zioła i przyprawy. Gotować około 15 minut do całkowitego zmiękczenia fasoli. Zaklepać wodą z mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *