Empanadas

empanadas 1

Empanadas to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej. Pieczone pierogi składające się z delikatnego, kruchego ciasta i pikantnego farszu z mięsa wołowego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie główne i na zimno jako przekąska. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub salsą.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 150 g
  • mąka kukurydziana, 100 g
  • masło, 200 g
  • serek twarogowy, 200 g
  • sól, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka

Farsz:

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 4 ząbki
  • papryka czerwona, 1 sztuka
  • papryka żółta, 1 sztuka
  • mięso mielone wołowe, 300 g
  • pomidory, 2 sztuki
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • natka pietruszki, 1 pęczek

Dodatkowo:

  • jajko rozbełtane z 1 łyżeczką mleka
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Obsypać mąką. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę zarumienić na niewielkiej ilości oliwy. Dorzucić paprykę również pokrojoną w drobną kosteczkę, chwilę dusić. Następnie dodać mięso. Smażyć, aż zbrązowieje. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do reszty składników. Przyprawić, prużyć aż płyny się zredukują. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wystudzić i przełożyć na sitko, aby farsz lekko osuszyć z tłuszczu.
  3. Ciasto rozwałkować, wycinać duże koła o średnicy 9 cm. Na każdy krążek nakładać farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Empanadas przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 pierogów.

empanadas 2

8 thoughts on “Empanadas

  1. Zrobiłam! Wyszło super, super, super – tak, że na następny dzień goście pytali się, skąd przepis – bo też chcą zrobić na kolację :)
    Wyszło około 35 sztuk, ciasto fenomenalne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *