Dżem truskawkowo-rabarbarowy

dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki
truskawki, 1 i 1/2 kilograma
rabarbar, 1/2 kilograma
cukier, 1/2 kilograma
skórka i sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania
1. Owoce umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z truskawek usunąć zielone części. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem. Odstawić na 24 godziny.

2. Z owoców odlać powstały sok. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Garnek ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować 1-1,5 godziny, aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje.

3. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Można dodatkowo pasteryzować około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *