Dżem dyniowo-grejpfrutowy z rumem

dzem z dyni 1

Podobno zapach dyni działa pobudzająco na mężczyzn. Podczas robienia dżemu aromat unosił się w całym mieszkaniu. Reakcji brak. Ale doświadczenie to było tylko skutkiem ubocznym produkcji dżemu, z którego wynika, że aromaterapia nie istnieje. A przynajmniej nie działa (ani pozytywnie, ani negatywnie) na mojego faceta. Dżem za to wyszedł boski. Słodki z lekkim posmakiem grejpfruta. Można go zamienić na pomarańcze. Będzie miał wtedy delikatniejszy i słodszy smak.

Składniki
dynia, 2 kilogramy
cukier, 1 szklanka
sok z 1 cytryny
grejpfrut (użyłam czerwonego i zielonego), 2 sztuki
rum brązowy, 50 mililitrów

Sposób przygotowania
1. Dynię obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami. Pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka o grubym dnie. Zasypać cukrem. Wlać sok z cytryny. Dodać miąższ z grejpfrutów. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotować pod przykryciem do momentu, aż zacznie bulgotać. Ściągnąć pokrywkę. Wlać rum. Zmniejszyć ogień do minimum. Gotować do całkowitego zredukowania soków. Dynia do tego czasu powinna zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość. Zmiksować na gładko. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Postawić do góry dnem. Można dodatkowo pasteryzować przez 10 minut. Z podanych składników wyszły 3 średnie słoiczki dżemu.

dżem z dyni 2

One thought on “Dżem dyniowo-grejpfrutowy z rumem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *