Dutch baby czyli pieczony naleśnik. Bardzo populary w kuchni amerykańskiej. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się jabłka w połączeniu z cynamonem. Bardzo polecam 🙂

SKŁADNIKI / 1-2 porcje

jajka, 2 szt.

mleko, 100 ml

mąka pszenna, 60 g

cukier wanilinowy, 1 łyżeczka

truskawki, 150 g

cukier puder

syrop klonowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka połączyć z mlekiem, mąką i cukrem.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wstawić na kilka minut do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopi. Naczynie wysmarować masłem. Wlać masę.

Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Jeśli używacie mrożonych trzeba je rozmrozić i odsączyć z namiaru wody.

Piec około 15-20 minut.

Naleśnik podawać posypany cukrem pudrem i polany syropem klonowym.