Dutch baby to rodzaj pieczonego naleśnika. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Podczas pieczenia naleśnik mocno wyrasta, mimo, że nie zawiera żadnych spulchniaczy. Zazwyczaj jest serwowany na słodko. Z owocami, cukrem pudrem i syropem. Ja proponuję wersję wytrawną. No dobra taką półwytrawną 😉

Składniki

  • jajka, 2 duże
  • mleko, 120 ml
  • mąka pszenna, 65 g
  • sól
  • gruszka, 1/2 szt.
  • gorgonzola, 30 g
  • syrop klonowy, 2 łyżeczki
  • masło do smarowania

Sposób przygotowania

  1. Jajka ubijać przez minutę, aż stanie się jaśniejsza. Dodać mleko i mąkę. Przyprawić solą. Całość połączyć.
  2. W międzyczasie piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Kokilki o średnicy 12-15 cm wstawić do piekranika. Kiedy się nagrzeją wysmarować ich środek masłem.
  3. Wlać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki, posypać gorgonzolą.
  4. Zapiekać około 15 minut. Przed podaniem skropić syropem klonowym.