Poniżej podaję trzy powody, dla których warto upiec te drożdżówki:

  1. Pyszne, delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe.
  2. W środku śliwki proprawione cynamonem i kardamonem.
  3. Na wierzchu posypka z brązowego cukru oraz kolejna porcja cynamonu i kardamonu.

Brak argumentów przeciw. Do pracy! 😉


SKŁADNIKI / 8 bułek


CIASTO


mąka pszenna, 380 g

jajko, 1 sztuka

żółtko, 1 sztuka

letnie mleko, 190 ml

miękkie masło, 60 g

cukier, 70 g

sól, 2 szczypty

drożdże suche, 7 g


NADZIENIE


śliwki, około 450 g

cukier brązowy, 2 łyżki

cynamon, 1 łyżeczka

kardamon, 1 łyżeczka


POSYPKA


cukier brązowy, 2 łyżki

cynamon, 1 łyżeczka

kardamon, 1/2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem na wolnych obrotach przez około 10 minut lub do momentu, aż masa będzie ładnie odchodziła od ścianek miski. Ciasto będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.

Ze śliwek usunąć pestki. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Śliwki, nie pestki 😉 Wymieszać z cukrem i przeprawami, odstawić.

Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozbić palcami na placek o grubości 1 cm. Na każdy placuszek nakładać po 2 łyżki owoców. Dokładnie zlepić brzegi. Formować okrągłe bułki i obsypać delikatnie mąką (szczególnie spody drożdżówek, zapobiegnie to przyklejeniu ciasta do formy). Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, drożdżówki jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego rozrostu.

Posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z przeprawami. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Bułki piec przez około 15-18 minut.