Pyszny dorsz w delikatnym kremowym sosie zapiekany z zielonymi warzywami. Rybę polecam podawać z frytkami z ziemniaków lub batatów. Można je piec jednocześnie z rybą, ale w osobym naczyniu.


SKŁADNIKI / 1-2 porcje


polędwica z dorsza atlantyckiego, około 300 g

sok z cytryny

sól, pieprz


SOS


masło, około 2 łyżek

czosnek, 2 ząbki

szalotka, 1/2 średniej

białe półwytrwane wino, 50 ml

brokuły, 4 różki

groszek zielony, około 2 łyżek

śmietana kremówka 30%, 80 ml

tarty ser grana padano, 1 łyżka

orzechy włoskie, 1 łyżka

skórka z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Na maśle zeszklić posiekane w plasterki czosnek i szalotkę. Wlać wino. Kiedy odparuje dodać kawałki brokuła i groszek. Chwilę dusić – w razie potrzeby dodać masło. Wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Po 2 minutach wsypać ser. Chwilkę gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać większość grubo posiekanych orzechów. Gotowy sos z warzywami ułożyć na wierzchu ryby. Posypać pozostałymi orzechami i skórką z cytryny.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Rybę piec około 20-25 minut.