Panzanella to toskańska sałatka ze świeżych warzyw (głównie pomidorów) z grzankami z ciabatty, doprawiona octem i oliwą. Świetnie smakuje z pieczoną doradą. Idealne danie na szybką kolację 🙂
SKŁADNIKI / 1 porcja
dorada, 1 szt.
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
PANZANELLA
ciabatta, 60-70 g
pomidorki koktajlowe różne kolory, 150 g
cebula czerwona, 1/2 małej
czerwona papryka, 1/4 strąka
ogórek, 1/4 szt.
kapary, 15 g
anchois, 10 g
czerwony ocet winny, 1 łyżka
oliwa z oliwek extra vergine, 2-3 łyżki
świeża bazylia
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Doradę wyskrobać. Dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę ponacinać z obu stron. Natrzeć oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pierzem.
Ciabattę poszarpać na kawałki, skropić oliwą i zarumienić na suchej patelni. Przełożyć na talerz i ostawić do wystudzenia.
Rybę smażyć na tej samej patelni na oliwie. Po 2 minuty z każdej strony. Następnie piec przez 4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół.
W międzyczasie przygotować sałatkę. Pomidorki poprzekrawać na pół, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, a ogórka w półksiężyce. Kapary i anchois posiekać z grubsza. Warzywa wymieszać z bazylią, octem, oliwą i wcześniej przygotowanymi grzankami. Przyprawić solą i pierzem.
Panzanellę przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć doradę, którą można dodatkowo skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.