Panzanella to toskańska sałatka ze świeżych warzyw (głównie pomidorów) z grzankami z ciabatty, doprawiona octem i oliwą. Świetnie smakuje z pieczoną doradą. Idealne danie na szybką kolację 🙂


SKŁADNIKI / 1 porcja


dorada, 1 szt.

oliwa z oliwek

sok z cytryny

sól, pieprz


PANZANELLA


ciabatta, 60-70 g

pomidorki koktajlowe różne kolory, 150 g

cebula czerwona, 1/2 małej

czerwona papryka, 1/4 strąka

ogórek, 1/4 szt.

kapary, 15 g

anchois, 10 g

czerwony ocet winny, 1 łyżka

oliwa z oliwek extra vergine, 2-3 łyżki

świeża bazylia

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Doradę wyskrobać. Dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę ponacinać z obu stron. Natrzeć oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pierzem.

Ciabattę poszarpać na kawałki, skropić oliwą i zarumienić na suchej patelni. Przełożyć na talerz i ostawić do wystudzenia.

Rybę smażyć na tej samej patelni na oliwie. Po 2 minuty z każdej strony. Następnie piec przez 4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół.

W międzyczasie przygotować sałatkę. Pomidorki poprzekrawać na pół, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, a ogórka w półksiężyce. Kapary i anchois posiekać z grubsza. Warzywa wymieszać z bazylią, octem, oliwą i wcześniej przygotowanymi grzankami. Przyprawić solą i pierzem.

Panzanellę przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć doradę, którą można dodatkowo skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.