SKŁADNIKI / 1 porcja


dorada, 1 szt.

sól, pieprz

zioła (natka pietruszki, mięta, bazylia), 1 pęczek

oliwa z oliwek

marchewka, 1 mała

cebula dymka, 2 szt.

czosnek, 2 ząbki

chili, 1/3 szt.

pomidorki koktajlowe – różne kolory, ok. 120 g

oliwki ciemne i jasne, 6- 8 szt.

białe wytrwane wino, 75 ml

woda, około 150 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Doradę wyskrobać. Dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę ponacinać z obu stron. Przyprawić solą i pierzem, a do środka włożyć większość ziół.

Na oliwie zarumienić marchewkę i dymkę pokrojone w plasterki. Smażyć około 4 minut. Następnie dodać posiekany czosnek, pomidorki poprzekrawane na pół, chili oraz oliwki. Przyprawić solą i pierzem. Smażyć kolejne 2 minuty.

Na wrzawach położyć rybę. Wlać wino. Kiedy odparuje dolać wodę. Przykryć patelnię pokrywką. Całość dusić około 8-10 minut. Ściągnać pokrywkę. Rybę przez minutę polewać sosem z gotowania warzyw.

Doradę przełożyć na talerz. Skropić oliwą z oliwek. Posypać pozostałymi ziołami i skórką otartą z cytryny. Rybę podawać z pieczywem.

Przepis pochodzi z książki “Jamie gotuje po włosku”.