
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Od jakiegoś czasu na Święta Bożego Narodzenia ta pasta gości na stole w moim domu rodzinnym. Zawsze robi ją mój brat i to on skołował […]
Od jakiegoś czasu na Święta Bożego Narodzenia ta pasta gości na stole w moim domu rodzinnym. Zawsze robi ją mój brat i to on skołował […]
Uwielbiam te krokiety. Moja mama ma taki patent, żeby naleśniki dzielić na 3 części. Dzięki czemu krokiety wychodzą uroczo malutkie, takie na 2 kęsy. Co […]
SKŁADNIKI bakłażan, 8 plastrów o grubości 1 cm oliwa z oliwek sól mozzarella, 1 kulka grana padano do posypania różowy pieprz, 1 łyżeczka świeża bazylia […]
Kolejna propozycja na przystawkę na bazie batata. Bardzo pasuje mi połączenie słodyczy z wyrazistym pesto. Całość uzupełniają delikatniejsze w smaku mozzarella, pomidor i rukola. Przepis […]
Takie rzeczy wychodzą kiedy mam ochotę na coś pieczonego, rukolę i trzeba wykorzystać resztki fety z lodówki 🙂 Tak, mhhmmm… To jest tak dobre, że […]
Do spożywania solo lub jako dodatek do dań z grilla. Myślę, że takie brzoskwinie będą genialnie komponowały się z kurczakiem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – […]
Delikatny serek o kremowej konsystencji. Z wyczuwalną nutą jogurtu. Banalnie prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI jogurt grecki, 340 g sól, 1/2 łyżeczki posiekany szczypiorek, 2-3 łyżeczki […]
Przepis na te ziemniaki pochodzi ze Szwecji. Pierwszy raz zostały podane ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken. Ich sekret chyba tkwi w sposobie pieczenia, […]
Składniki bataty, 2 szt. olej, 4 łyżki sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki tymianek, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek, 1/2 […]
Jeśli lubicie szybkie i proste potrawy ta zdecydowanie jest dla Was. Może być podawana samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego kurczaka. Ciekawym składnikiem jest zielony […]
Lato na talerzu 🙂 Super prosta i szybka w przygotowaniu przekąska czy przystawka. Fajne połączenie smaków i kolorów. Bardzo polecam 🙂 Przepis na pesto macie […]
Genialne warzywa, które sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale też samodzielne danie. Dobrze smakują z delikatnym sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać pół szklanki jogurtu naturalnego […]
Składniki cukinia, 1/2 szt. bułka tarta, 4 łyżki tarty parmezan, 4 łyżki sól, 1 łyżeczka pieprz czarny, 1/3 łyżeczki pieprz cayenne, 1 łyżeczka suszone oregano […]
Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. […]
Składniki ciasto francuskie, 275 g jajko, 1 duże ricotta, 100 g orzechy włoskie, 4 szt. sól, pieprz, zioła prowansalskie świeży tymianek zielone szparagi, 4 grube […]
Składniki jajka, 2 szt. ricotta, 100 g majonez, 15 g pomidory suszone, 3 szt. bazylia świeża, kilka liści sól, kolorowy pieprz pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania […]
Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam! Składniki bagietka, 1 mała oliwa ekstra […]
Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A […]
Tzatziki czyli lekka, grecka przystawka składająca się z kilku niedrogich, łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje z grillowaną pitą. Może być również podawana jako sos do […]
Pierwszy raz jadłam takie pomidory na ubiegłorocznych wakacjach. Wiedziałam, że będę musiała powtórzyć ten przepis w domu. Przyrządzone w ten sposób są słodziutkie i bardzo […]
Tortilla czyli placek, którego głównym składnikiem jest mąka pszenna lub kukurydziana. Ja wymieszałam obie. Przy ich przygotowaniu należy pamiętać, aby woda była naprawdę gorąca. Sprawi […]
Wbrew pozorom przygotowanie domowych sajgonek nie jest trudne i pracochłonne. Trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Po pierwsze nie nakładać zbyt dużo farszu. Po drugie nie […]
W moim domu rodzinnym sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na Święta Bożonarodzeniowe i Wielkanocne. Zawsze ja zajmuję się jej krojeniem. I bezapelacyjnie najlepiej smakuje drobno […]
Ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Najczęściej przygotowywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie flet zawsze jest panierowany w mące i […]
Składniki zielone pomidory, 2 szt. sól morska, świeżo mielony czarny pieprz jajko, 1 szt. bułka tarta, 3 łyżki mąka kukurydziana, 1 łyżka masło, 2-3 łyżki […]
Uwielbiam tę porę roku. Jest cudownie, przyjemnie, kolorowo. Na straganach pełno warzyw i owoców. A to dopiero początek! Młoda kapusta jest jednym z tych dań, […]
Mam dla Was kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Zaczynamy od pasty jajecznej. Dodaję do niej cheddar, ale możecie użyć innego waszego ulubionego sera żółtego. Ważne, […]
Składniki Farsz: grzyby suszone, 20 g liście laurowe, 3 szt. ziele angielskie, 3 ziarna czosnek, 1 ząbek kapusta kiszona, 400 g masło, 1 łyżka cebula, […]
Kapusta z grochem to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. U mnie w domu przygotowuje się ją z białej, lekko rozgotowanej kapusty. Aby miała jeszcze […]
Pyszny, chrupiący, aromatyczny! Jednym słowem boski… Świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako przekąska. Składniki kalafior, 1 średni oliwa z oliwek, 1-2 łyżki […]
Składniki chleb tostowy, 1 kromka boczek wędzony, 6-7 wąskich cieniutkich plastrów jajka (L), 2 szt. Sposób przygotowania Chleb pokroić na paski o grubości 1 cm. […]