Dietetyczne placki z borówkami

dietetyczne placki z borówkami 1

Placki są dietetyczne do punktu 2. Jeśli podamy je z jogurtem naturalnym i owocami (polecam borówki i maliny) to takie nadal pozostaną. Natomiast jeśli zaserwujemy je z syropem klonowym czy cukrem pudrem lub (o zgrozo!) z oboma tymi składnikami jednocześnie to już będą mniej dietetyczne. A właściwie to wcale. Wybór należy do Was.

Składniki

  • jajka, 2 sztuki
  • sól, 1 szczypta
  • oliwa, 1 łyżka
  • jogurt grecki light, 200 g
  • serek Bieluch light, 40 g
  • mąka pszenna,  100 g
  • proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • borówki amerykańskie, 120 g

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem soli. Żółtka wymieszać z oliwą, jogurtem i serkiem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Krótko mieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. To samo zrobić z borówkami.
  2. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na 1 placuszek. Smażyć na bardzo delikatnym ogniu z obu stron na złoty kolor bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi około 14 małych placuszków.

4 thoughts on “Dietetyczne placki z borówkami

  1. Dla smakoszy słodkich deserów nie polecam, wg mnie powinno się dodać troszkę cukru do ciasta. Konsystencja placuszków po zrobieniu zbyt lekka, w ogóle nie czuć że się coś zjadło…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *