Diabelsko pikantne ogórki! Im mniejsze cząstki warzyw tym ostrzejszy smak. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale w momencie przekładania do słoików są już gotowe do spożycia. Z podanych składników wyszło 5 słoików o pojemności pół litra.
Składniki
- ogórki, 2 i 1/2 kg
- sól, 4 łyżki
- chili w proszku, 2 łyżeczki
- czosnek, pół dużej główki
- cukier, 1/2 kg
- olej, 8 łyżek
- ocet, 1 i 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
- Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić soki. Odlać je, a ogórki wymieszać z chili i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Z wody odlanej z ogórków, oleju i cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać ocet i ponownie zagotować. Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
uwielbiam te ogórki, są genialne. Tylko zazwyczaj korzystam z cudzych bo mi jakoś brakuje zapału do ich przygotowania … ale może w końcu to zmienię 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Ogórki wyglądają diabelsko dobrze 🙂
Hehe, dzięki ]:->
Ogórki bardzo smaczne dodałem tylko więcej chili bo lubię ostrość