Diabelsko pikantne ogórki! Im mniejsze cząstki warzyw tym ostrzejszy smak. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale w momencie przekładania do słoików są już gotowe do spożycia. Z podanych składników wyszło 5 słoików o pojemności pół litra.

Składniki

  • ogórki, 2 i 1/2 kg
  • sól, 4 łyżki
  • chili w proszku, 2 łyżeczki
  • czosnek, pół dużej główki
  • cukier, 1/2 kg
  • olej, 8 łyżek
  • ocet, 1 i 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

  1. Ogórki pokroić na ćwiartki lub na plastry o grubości 2 centymetrów. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie powinny puścić soki. Odlać je, a ogórki wymieszać z chili i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Z wody odlanej z ogórków, oleju i cukru ugotować zalewę. Kiedy zacznie wrzeć dolać ocet i ponownie zagotować. Ogórki zalać roztworem. Nie musicie czekać aż wystygnie. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

diabelskie ogórki 2