Deser z malinami i serkiem mascarpone

Sezon na maliny rozpoczęty! Oto moja propozycja na deser z tymi owocami. Oczywiście bez pieczenia. Cudowne połączenie słodkiego i kremowego serka z lekko kwaśnymi malinami.

Składniki
śmietana kremówka (30% tłuszczu), 200 ml
żółtka, 2
cukier puder, 4 łyżki
serek mascarpone, 250 gram
maliny, 1 kartonowy “koszyczek”
czekolada, 6-8 kostek

Sposób przygotowania
1. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, aż masa stanie się jaśniejsza i zwiększy swoją objętość. Do masy z żółtek i cukru dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać łyżką. Maliny ugnieść widelcem i przełożyć do pucharków. Zalać kremem mascarpone. Udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *