
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM
Uwielbiam te krokiety. Moja mama ma taki patent, żeby naleśniki dzielić na 3 części. Dzięki czemu krokiety wychodzą uroczo malutkie, takie na 2 kęsy. Co […]
Uwielbiam te krokiety. Moja mama ma taki patent, żeby naleśniki dzielić na 3 części. Dzięki czemu krokiety wychodzą uroczo malutkie, takie na 2 kęsy. Co […]
Przez długi czas bakłażan we Włoszech był warzywem wzgardzonym. Uważano bowiem, że powoduje on choroby psychiczne. Niestety nie udało mi się znaleźć informacji skąd wzięły […]
To, że te gnocchi będą wspaniałe, wiedziałam. Ale totalnym zaskoczeniem było masło szałwiowe, bo nie przepadam za zapachem tego zioła. Ale po usmażeniu szałwia zrobiła […]
Ta zapiekanka doskonale smakuje solo, ale również jako dodatek do fileta z kurczaka. Polecam 🙂 SKŁADNIKI / 4 porcje orzo, 200 g oliwa z oliwek […]
Takie rzeczy wychodzą kiedy mam ochotę na coś pieczonego, rukolę i trzeba wykorzystać resztki fety z lodówki 🙂 Tak, mhhmmm… To jest tak dobre, że […]
Właściwie to nie pieprz, a jagody z drzewa pierzowego. Są słodkie z wyczuwalną, ale delikatną nutą pieprzu. Bardzo ciekawy smak. Nie chciałam go zdominować innymi […]
Placki, jakie są, każdy widzi. Nie będę się nad nimi rozpisywać, ale tak sobie pomyślałam: kimże jestem, aby wypisywać tutaj, ile porcji wyjdzie ze wskazanej […]
Do spożywania solo lub jako dodatek do dań z grilla. Myślę, że takie brzoskwinie będą genialnie komponowały się z kurczakiem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – […]
Przepis na te ziemniaki pochodzi ze Szwecji. Pierwszy raz zostały podane ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken. Ich sekret chyba tkwi w sposobie pieczenia, […]
Mistrzostwo świata! Wrzucacie wszystko do jednego gara i… tyle! Po 10 minutach macie gotowe spaghetti w pysznym, kremowym sosie. Lekko pikantne i bardzo aromatyczne. SKŁADNIKI […]
No to zaczynamy sezon na szparagi (!) tym szybkim, ale jakże genialnym makaronem. Zaledwie kilka składników. Sos, który powstaje z oliwy, masła, pecorinio i wody […]
Wyszorowane, ugotowane, zmiażdżone, upieczone. Niezła rzeź dla ziemniaków. Do tego pesto. Zacna dawka węglowodanów. O tak!. Nie polecam. Nie muszę. To się samo poleca 😀 […]
Czosnek niedźwiedzi to podłużne zielone liście o intensywnym zapachu czosnku. Jest równie zdrowy, co czosnek pospolity. Jest pod ochroną. Mam jednak nadzieję, że uda Wam […]
Takie nietypowe danie na kolację wigilijną. Ciasto, które wykorzystałam do tej potrawy to typowe ciasto na kluski śląskie. Farsz to połączenie grzybów oraz pieczarek. Podczas […]
Pierwsza, w tym roku, propozycja dania na wigilijną kolację. Łazanki z pieczarkami i kapustą kwaszoną – szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwo dostępne składniki. […]
Taka lepsza wersja tego dania – deluxe 😉 Zwykły ryż zastąpiłam ryżem do risotto, który należy najpierw przesmażyć na maśle, co wzbogaca smak. Sok z […]
Składniki bataty, 2 szt. olej, 4 łyżki sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki tymianek, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek, 1/2 […]
Do przygotowania risotto potrzebna jest odpowiednia odmiana ryżu, która dobrze wchłania płyny i uwalnia skrobię podczas gotowania. Bez problemu znajdziecie ją w każdym sklepie. Bardzo […]
Jeśli lubicie szybkie i proste potrawy ta zdecydowanie jest dla Was. Może być podawana samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego kurczaka. Ciekawym składnikiem jest zielony […]
Cztery składniki. Serio. To nie błąd, ani niedokończona lista. I jak tu nie kochać kuchni włoskiej? Ser i pieprz. Genialna pasta. Bardzo polecam 🙂 Składniki […]
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera “Jamie gotuje po włosku”. Przeglądając ją od razu wiedziałam, że to będzie pierwszy przepis jaki z niej wypróbuje. […]
Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A […]
Składniki Farsz: mix suszonych grzybów, 20 g liście laurowe, 3 szt. ziele angielskie, 3 ziarna czosnek, 1 ząbek kapusta kwaszona, 400 g cebula, 1 mała […]
Składniki makaron tagliatelle, 100 g oliwa do smażenia po suszonych pomidorach mała cebula, 1 szt. czosnek, 2 ząbki mrożony groszek, 50 g suszone pomidory, 4 […]
Zapiekanka w jesiennych klimatach. Makaron, bakłażan, lazur i pomidorki koktajlowe. Kilka składników, które świetnie do siebie pasują. A to wszystko zapieczone i podane w “bakłażanowych […]
Jako dziecko uwielbiałam te zapiekanki. Co jest dziwne, bo grzybów nie lubię. Wieki ich nie jadłam. Niedawno przypomniała mi o nich moja siostra. W szybkiej […]
Pierogi leniwe czyli kluseczki kształtem przypominające kopytka. W przeciwieństwie do tradycyjnych pierogów farsz w postaci sera jest dodawany do ciasta. Najlepsze wychodzą z sera półtłustego […]
Składniki Farsz: borowiki, 20 g liście laurowe, 2 szt. ziele angielskie, 2 ziarna czosnek, 1 ząbek ziemniaki, około 600 g prażona kasza gryczana, 100 g […]
Zupa cebulowa czyli francuska zupa biedaków. Gęsta, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Zapiekana z grzankami i żółtym serem. Idealna na tę porę roku. Bardzo ważnym etapem […]
W każdym sezonie letnim muszą przynajmniej raz pojawić się pierogi z farszem owocowym. Tym razem borówki połączyłam z delikatnym serkiem ricotta i odrobiną miodu. Ricottę […]
Składniki Sos: kremówka (30%), 250 ml cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 g Ciasto: ziemniaki, 1 kg (po obraniu) jajka, 4 sztuki mąka pszenna, 500-550 […]
Składniki zielone szparagi, 4 łodygi zielony groszek mrożony, garść czosnek, 2 ząbki szpinak, 40 g orzechy laskowe, 15 g słonecznik, 10 g parmezan, 15 g […]
Składniki grahamka, 1 szt. tarty cheddar, 2 łyżki masło, 1 łyżka czosnek, 1 ząbek szalotka, 1 mała szpinak, garść jajko, 1 sztuka śmietana kremówka, 1 […]