Uwielbiam Czarny las, ale postanowiłam przerobić tę klasyczną wersję deseru. Tort jest genialny. Intensywny i armonatyncziny… Doskonałe połączenie czekolady i konfitury wiśniowej. Całość uzupełnia nasączenie z kawy i wiśniówki. Polecam biszkopt zrobić dzień wcześniej. Łatwiej będzie się go kroiło.

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • jajka, 5 szt.
  • cukier brązowy, 165 g
  • gorzkie kakao, 40 g + łyżka do obsypania formy
  • mąka tortowa, 70 g

Nasączenie:

  • kawa rozpuszczalna, 150 ml
  • cukier brązowy, 2 łyżeczki
  • wiśniówka,  100 ml

Krem czekoladowy:

  • śmietana tortowa 36%, 750 ml
  • czekolada gorzka, 300 g
  • bita śmietana w proszku, 100 g
  • wrzątek, 1 łyżka
  • żelatyna w płatkach, 5 płatków
  • cukier puder, opcjonalnie

Dodatkowo:

  • konfitura wiśniowa, 300-350 g

Zdobienie:

  • kakao, 1-2 łyżki
  • gorzka czekolada, 50 g

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z żółtkami. Dodać 2-3 łyżki białek, żeby “rozluźnić” konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na funkcji góra-dół. Wyciągnąć foremkę z ciastem i rzucić nią energicznie o blat. Kiedy wystygnie biszkopt, podzielić go na 3 równe części.
  2. Nasączenie: wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Krem: mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu razem z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Opcjonalnie można dodać jeszcze cukru pudru. Zależy jak bardzo chcecie, żeby tort był słodki. Dokładnie połączyć.
  4. Przekładanie: ułożyć pierwszy blat. Polać 1/3 nasączenia. Posmarować częścią konfitury. Rozsmarować mniej więcej 1/3 kremu na biszkopcie. Czynność powtórzyć 2 razy. Pozostałą częścią kremu posmarować górę tortu i boki. Górę posypać kakao. Dolną część boków ozdobić grubo siekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.