Ulubione <3 Chrupkość skórki – zdecydowanie level hard 😀


SKŁADNIKI / 8 bułek


mąka pszenna, 390 g

drożdże suche, 4 g

letnia woda, 250 ml

sól, 10 g

cukier, 10 g


DODATKOWO


jajko + 1 łyżka mleka do smarowania

mak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.

Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 18-22 minut.