Crusty hard rolls na zakwasie

crusty na zakwasie

Składniki
mąka pszenna, 400 gram
mąka żytnia, 20 gram
zakwas, 3 ł­yżki
drożdże, 4 gramy
letnia woda, 220 mililitrów
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.

3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *