Składniki
- mąka pszenna, 450 g
- cukier, 70 g
- drożdże instant, 10 g
- masło, 80 g
- sól, 1/3 łyżeczki
- letnia woda, 185 ml
Dodatkowo:
- masło do smarowania, ok. 100 g
- przyprawa korzenna lub cynamon, kilka łyżeczek
- cukier puder do posypania
- konfitura do podania
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego, aż składniki się połączą i wyrabiać jeszcze około 10 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5-2 h).
- Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałeczek, a następnie rozwałkować w prostokąt o wymiarach 80 x 14 cm. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdy placek, posypać przyprawą i zwinąć w rulony. Odstawić na 10 minut, a następnie każdy rulon przeciąć na pół i zwinąć w ślimaka. Przełożyć do foremek do muffinek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20-25 minut.
- Podawać z ulubioną konfiturą i posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z blogu Smaki Maroka.
Prześliczne Ci wyszły :)
Cudne Paulina te Twoje cruffiny, pozdrawiam i do następnego :-)
Pysznie wyglądają, dziękuję za wspólne pieczenie.
Dzięki dziewczyny :) i do następnego :)