Croque Monsieur

IMG_9653

Croque monsieur (dosłowne tłumaczenie “chrup Pan”) to francuska kanapka podawana na ciepło. Pierwszy raz zobaczyłam ją w filmie “To skomplikowane”, kiedy to Meryl Streep (genialna aktorka) przygotowywała ją na kolację Nielsenowi. Zachwyciła mnie i postanowiłam przetestować ten przepis. Okazała się strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • pieczywo, 8 kromek
  • szynka, 8 plastrów
  • ser zółty ( u mnie cheddar), 150-200 g

Sos beszamelowy:

  • masło, 1 i 1/2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 łyżki
  • mleko, 1 szklanka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Ser zetrzeć na tartce. Na blaszce wyłożonej papierem położyć 4 kromki chleba (spody posmarować masłem).
  2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
  3. Kolejno nakładać na każdą kromkę: 1 łyżkę sosu, 2 plastry szynki, znowu 1 łyżkę sosu, ser żółty, kolejną kromkę chleba (góra posmarowana masłem), ponownie sos i ser. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

2 thoughts on “Croque Monsieur

  1. Zrobione! Zabierałam się za to od dłuższego czasu, aż w końcu mi się udało. Pycha! Z tym, że dorzuciłam jeszcze pieczarki, bo mi się pałętały w lodówce i wkomponowały się fantastycznie. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *