A dzisiaj proponuję francuską miłość kanapkę. Francuską kanapkę miałam na myśli, oczywiście! Fatalne przejęzyczenie. Proszę Państwa – Croque Madame! Czyli chrup Pani 😀 Zapiekanka z chleba z szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Zwieńczona jajkiem sadzonym. Bon appetit!
Na blogu jest też samcza wersja tego przepisu – Croque monsieur 😉
SKŁADNIKI / 1 porcja
pieczywo, 2 duże kromki
musztarda francuska, 2-3 łyżeczki
szynka, 2 plastry
tarty ser żółty (u mnie mieszanka cheddara i ementalera), 5-6 łyżek
masło do smażenia
jajko, 1 szt.
SOS BESZAMELOWY
masło, 1 łyżka
mąka pszenna, 1 łyżka
mleko, 150 ml
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Jedną kromkę chleba posmarować musztardą. Na niej położyć szynkę. Na drugiej rozsmarować większą część sosu. Posypać połową sera. Kromki złączyć razem. Zarunieć z obu stron na maśle. Górę kanapki posmarować pozostałym sosem i posypać serem.
Kanapkę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut. W międzyczasie na maśle usmażyć jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na kanapkę.