A dzisiaj proponuję francuską miłość kanapkę. Francuską kanapkę miałam na myśli, oczywiście! Fatalne przejęzyczenie. Proszę Państwa – Croque Madame! Czyli chrup Pani 😀 Zapiekanka z chleba z szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Zwieńczona jajkiem sadzonym. Bon appetit!

Na blogu jest też samcza wersja tego przepisu – Croque monsieur 😉


SKŁADNIKI / 1 porcja


pieczywo, 2 duże kromki

musztarda francuska, 2-3 łyżeczki

szynka, 2 plastry

tarty ser żółty (u mnie mieszanka cheddara i ementalera), 5-6 łyżek

masło do smażenia

jajko, 1 szt.


SOS BESZAMELOWY


masło, 1 łyżka

mąka pszenna, 1 łyżka

mleko, 150 ml

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Jedną kromkę chleba posmarować musztardą. Na niej położyć szynkę. Na drugiej rozsmarować większą część sosu. Posypać połową sera. Kromki złączyć razem. Zarunieć z obu stron na maśle. Górę kanapki posmarować pozostałym sosem i posypać serem.

Kanapkę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut. W międzyczasie na maśle usmażyć jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na kanapkę.