Cottage pie to angielska zapiekanka. Składa się z dwóch warstw. Pierwsza to mielona wołowina z marchewką i druga purée ziemniaczane.
SKŁADNIKI / 4 porcje
PUREE
ziemniaki, 750 g
mleko, 50 ml
masło, 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
FARSZ MIĘSNY
olej rzepakowy do smażenia
mięso mielone wołowe, 500 g
cebula, 1 szt.
czosnek, 3 ząbki
marchewka, 200 g
woda, 300 ml
mąka pszenna, 1 łyżka
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Ugnieść na purée z masłem i letnim mlekiem. Przyprawić pieprzem i gałką.
W międzyczasie cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać mięso. Przyprawić solą i pierzem. Kiedy będzie ładnie zarumienione wsypać mąkę. Smażyć przez minutę, a następnie wlać wodę. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Ponownie przyprawić. Wmieszać z koncentratem pomidorowym. Gotować, aż sos się zredukuje, a farsz zgęstnieje. Przełożyć do foremki (20 cm x 20 cm) wysmarowanej masłem. Na wierzchniu wyłożyć purée i równomiernie rozsmarować.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20-25 minut.