Cottage pie

Tego typu zapiekanki są bardzo popularne w Anglii. Jeśli zamiast wołowiny użyjemy jagnięciny otrzymamy shepherd’s pie. Można pominąć sos beszamelowy, bo to jest mój wymysł. Ale moim zdaniem świetnie pasuje do tych składników.

Składniki
mięso mielone wołowe, 300 gram
cebula czerwona, 1 sztuka
marchewka, 2 sztuki
woda, 150 ml
mąka pszenna, 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
czosnek, 3 ząbki
ziemniaki, 3-4 duże
mleko, 15 ml
masło, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej

Sos beszamelowy
masło, 2 łyżki
mąka pszenna, 2 łyżeczki
mleko, 150 ml
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać mięso. Kiedy będzie gotowe wsypać 1 łyżeczkę mąki i wlać wodę, wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat. Gotować, aż woda się zredukuje a farsz zgęstnieje. Przełożyć do foremki (23 cm x 15 cm) wysmarowanej olejem.

2. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, dodać mąkę, smażyć przez 2 minuty. Zalać mlekiem energicznie mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na delikatnym ogniu, aż zgęstnieje. Sos nałożyć na mięso.

3. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. odcedzić. Ugnieść na puree z 1 łyżką masła i mlekiem. Mleko należy wcześniej pogrzać.  Przyprawić pieprzem i gałką. Przełożyć do szprycy i wyciskać różyczki. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

One thought on “Cottage pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *