Cottage pie to angielska zapiekanka. Składa się z dwóch warstw. Pierwsza to mielona wołowina z marchewką i druga purée ziemniaczane.


SKŁADNIKI / 4 porcje


PUREE


ziemniaki, 750 g

mleko, 50 ml

masło, 2 łyżki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


FARSZ MIĘSNY


olej rzepakowy do smażenia

mięso mielone wołowe, 500 g

cebula, 1 szt.

czosnek, 3 ząbki

marchewka, 200 g

woda, 300 ml

mąka pszenna, 1 łyżka

koncentrat pomidorowy, 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Ugnieść na purée z masłem i letnim mlekiem. Przyprawić pieprzem i gałką.

W międzyczasie cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać mięso. Przyprawić solą i pierzem. Kiedy będzie ładnie zarumienione wsypać mąkę. Smażyć przez minutę, a następnie wlać wodę. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Ponownie przyprawić. Wmieszać z koncentratem pomidorowym. Gotować, aż sos się zredukuje, a farsz zgęstnieje. Przełożyć do foremki (20 cm x 20 cm) wysmarowanej masłem. Na wierzchniu wyłożyć purée i równomiernie rozsmarować.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20-25 minut.