Ależ ten czas leci. To już 3 lata odkąd opublikowałam pierwszy przepis na blogu. I już tradycyjnie z tej okazji zapraszam na ciacho. Tym razem upiekłam ciasto składające się z trzech warstw. Pierwsza to mocno czekoladowy spód, kolejna bita śmietana z truskawkami i ostatnia galaretka z owocami.
Składniki
Czekoladowy spód:
- gorzka czekolada, 90 g
- rum, 30 ml
- kakao, 10 g
- masło, 60 g
- cukier, 40 g
- woda, 30 ml
- jajka (M), 3 sztuki
- mąka pszenna, 15 g
Masa:
- śmietana kremówka (30%), 350 ml
- śnieżka, 30 g
- cukier puder, 40 g
- żelatyna, 1 łyżeczka
- wrzątek, 1 łyżka
- truskawki, 300 g
Galaretka:
- galaretka truskawkowa, 40 g
- wrzątek, 250 ml
- truskawki do ozdoby
Sposób przygotowania
- Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 20 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
- Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką. Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i cukier. Chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany i wymieszać. Następnie połączyć z masą. Połowę truskawek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Całość wyłożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
- Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Kiedy zacznie delikatnie gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, aby stężała.
Mam w domu bardzo dużo truskaweki część już została przeznaczona na dżem, a pozostałe jak na razie tylko podjadam. Może pokuszę się o coś bardziej kreatywnego właśnie jak w przepisie 🙂
Gratuluje 3 urodzin 🙂
Witam, czy do biszkoptu mozna dodac cos w zamian rumu? Pozdrawiam
Witam, może być czysta wódka.