Szybkie i proste ciasto na jogurcie. W sposobie przygotowania przypomina trochę muffinki. Można je wykonać z dowolnymi owocami (mogą być nawet mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić). Ja użyłam malin i czerwonych porzeczek. I właśnie kwaśne owoce w tym cieście sprawdzają się najlepiej. Przełamują słodycz kruszonki.
Składniki
- jogurt naturalny, 1/2 szklanki
- olej, 1/2 szklanki
- jajka, 3 szt.
- mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier, 1/2 szklanki
- owoce, 1 i 1/2 szklanki
Kruszonka:
- masło, 5 łyżek
- mąka, 4 łyżki
- cukier, 4 łyżki
Sposób przygotowania
- Jogurt, olej i jajka zmiksować. Mąkę, proszek i cukier wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę przelać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem.
- Na wierzchu ułożyć owoce lekko wciskając je do środka. Składniki na kruszonkę połączyć. Posypać nią ciasto.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
wyglada bardzo apetycznie!
mam pytanie… to jedno z moich pierwszych ciast… dlatego nie mam pojecia co znaczy posypac kruszonka? posypac wymieszanymi skladnikami na kruszonke… czy jeszcze cos z tym sie robi? wyglada bardzooo apetycznie
Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli masło, mąkę i cukier musisz połączyć. Nie powinna to być gładka masa, raczej taka z grudkami. Wystarczy posypać nią owoce i tyle 🙂