Ciasto Korzenne

Lubimy bardzo szybkie oraz proste przepisy. Tym razem będzie to ciasto korzenne. Można o nim powiedzieć, że będzie to oszukany piernik dla osób leniwych, spóźnialskich, czy też zapracowanych. Jest to świetny przepis dla osób, które z przygotowaniem wszystkiego czekają na ostatnią chwilę. Możemy zwiększyć zgodnie ze swoim gustem kulinarnym ilość piernikowej przyprawy. Dzięki temu ciasto będzie miało na pewno delikatniejszy smak. Smakuje najlepiej, gdy polejemy je czekoladą. Świetnie jednak sprawdzi się także cukier puder.

Jakich składników na ciasto korzenne potrzebujemy?

  • ½ szklanki oleju,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego,
  • 10 gramów cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej

Jak przygotowywać ciasto korzenne?

  1. Wszystkie składniki należy umieścić bezpośrednio w misce. Dokładnie zmiksujmy całość. Masę przelejmy do formy o wymiarach 12 x 35 centymetrów. Forma powinna zostać wysmarowana masłem. Piec należy przez 45 minut lub to suchego całkowicie patyczka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.