Ciasto, które zawiera 400 gramów czekolady nie może być złe. Mocno czekoladowe. Mocno uzależniające. Od początku do końca genialne. Wilgotny, zbity, ale miękki spód. Krem z gorzkiej czekolady, bez dodatku cukru, za to z rumem i migdałami. I na zakończenie delikatny, słodki mus czekoladowy.
Składniki
Spód:
- masło, 150 g
- gorzka czekolada, 150 g
- jajka, 5 dużych
- kakao, 1 łyżka
- drobny cukier do wypieków, 175 g
Krem czekoladowy:
- gorzka czekolada, 180 g
- śmietana kremówka (30%), 200 ml
- brązowy rum, 6 łyżek
- kakao, 1 łyżka
- żelatyna, 1 łyżeczka
- wrzątek, 1 łyżka
- migdały, 20 g
Mus czekoladowy:
- masło, 70 g
- gorzka czekolada, 70 g
- jajka, 2 duże
- kakao, 2 łyżeczki
- brązowy rum, 5 łyżek
- brązowy cukier, 70 g
- żelatyna, 1 i 1/2 łyżeczki
- wrzątek, 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać powierzchnię, odcinając nożem wyższe boki.
- Krem: czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rum i kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (żelatyna nie może mieć grudek i musi być lekko przestudzona, ale jeszcze płynna). Dodać grubo posiekane migdały. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao i rumem. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić i połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Urzekła mnie twoja propozycja ,ciasto idealne,pozdrawiam.
400 g czekolady? Wow 🙂 Idealne dla mnie w takim razie 🙂
Czysta czekoladowa rozpusta. Poezja 🙂
Ciasto prezentuje się znakomicie, fakt jestem fanką czekoladowych słodkości, jednak pierw bym nacieszyła oczy 🙂