Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. Sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki
- ciasto francuskie, 275 g
- mozzarella, 180 g
- pomidory podłużne, 3-4 szt.
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- tarty parmezan, 1-2 łyżki
Sos:
- olej z pestek dyni, 4 łyżki
- ocet balsamiczny, 1 łyżka
- miód, 1/3 łyżeczki
- suszone oregano, 1 łyżeczka
- świeża bazylia, kilka gałązek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Ciasto podzielić na kwadraty. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w plasterki. Na każdy kawałek ciasta położyć po łyżce mozzarelli i 3 plasterki pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ciastka piec przez 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać olej, ocet i miód. Dodać oregano i drobno posiekaną bazylię. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.
- Upieczone ciastka podawać posypane parmezanem i polane sosem.
Wow, ale wspaniale wyglądają te ciastka! Koniecznie muszę to stestować. Dziekuje za super przepis.
Cieszę się, ze trafiłam na Twój przepis. Uwielbiam takie przekąski. Jutro kupuję składniki i robię wersję próbną w moim wykonaniu. Już cieknie mi ślinka. Mam nadzieję, że wyjdą równie smakowite, jak Twoje 😉
Super pomysł, aby połączyć ciasto francuskie z mozzarellą. Dzięki za inspirację :).