Ciasteczka są boskie. Mięciutkie w środku, z delikatną nutą cynamonu i kawałkami orzechów włoskich. Bardzo polecam 🙂


SKŁADNIKI / 30 ciasteczka


masło, 220 g

cukier brązowy, 240 g

pasta waniliowa, 1 łyżeczka

jajka, 2 szt.

mąka pszenna, 480 g

proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki

sól, szczypta

orzechy włoskie, 120 g

cynamon do obtoczenia ciasteczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Masło utrzeć z cukrem i pastą waniliową. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać posiekane orzechy. Ciasto zarobić rękoma. Miskę z masą przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 170 stopni.

Ciasto podzielić na 30 równych części. Każdą uformować w kulę i obtoczyć w cynamonie. Delikatnie spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 15 minut. Studzić na kratce.

Przepis pochodzi z bloga “Mała cukierenka“.