Takie wyzwanie mi rzucono – opracować przepis z użyciem mąki lnianej. Muszę przyznać, że nie jest to najłatwiejszy produkt w obróbce. Była próba wykonania naleśników, ale nie poszło najlepiej. W sumie to całkiem do dupy. Z ciasteczkami było już lepiej 🙂 Generalnie założenie było takie, że ma być zdrowo, z ograniczoną ilością cukru i tłuszczu.
Składniki
- banany, 200 g (2 średnie)
- mąka arachidowa, 20 g + 2 łyżki do obtoczenia
- mąka lniana, 25 g
- płatki owsiane, 40 g
- cukier brązowy, 15 g
- orzechy ziemne, 20 g
- orzechy włoskie, 20 g
- gorzka czekolada, 6 kostek
Sposób przygotowania
- Banany rozgnieść widelcem, tak aby powstała gładka papka. Dodać mąkę arachidową, lnianą, płatki i dokładnie połączyć. Orzechy i czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy i jeszcze raz wymieszać. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące arachidowej i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Ciasteczka piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.