
CHLEBEK BANANOWY KAKAOWO-ORZECHOWY
SKŁADNIKI miękkie masło, 140 g brązowy cukier, 140 g jajka (L), 2 szt. proszek do pieczenia, 1 łyżeczka mąka pszenna, 135 g kakao, 10 g […]
SKŁADNIKI miękkie masło, 140 g brązowy cukier, 140 g jajka (L), 2 szt. proszek do pieczenia, 1 łyżeczka mąka pszenna, 135 g kakao, 10 g […]
Ciasteczka są boskie. Mięciutkie w środku, z delikatną nutą cynamonu i kawałkami orzechów włoskich. Bardzo polecam 🙂 SKŁADNIKI / 30 ciasteczka masło, 220 g cukier […]
Jak mawia moja koleżanka: z kiepskim ciastem jest jak z kiepskim seksem. Dopiero po spróbowaniu wiesz, że nie było warto 😀 W tym przypadku zdecydowanie […]
Tak smakuje jesień 🙂 Idealny poprawiacz humoru – zalecany raz w tygodniu. W razie potrzeby zwiększyć dawkę 😉 No dobra, a teraz super-rady. Jeśli rezygnujecie […]
Poniżej podaję trzy powody, dla których warto upiec te drożdżówki: Pyszne, delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe. W środku śliwki proprawione cynamonem i kardamonem. Na wierzchu […]
Panna cotta to włoski deser – dosłownie oznacza gotowaną śmietankę (“panna” to śmietanka, a “cotta” jest przymiotnikiem, pochodzącym od czasownika “cuocere”, czyli gotować). To bardzo […]
8 lat – kawał czasu, sporo przepisów, sporo wpadek… 😉 Ale nawet jak coś nie wychodzi, można poprawić, ćwiczyć aż do skutku, aż wyjdzie tak […]
Bardzo proste w wykonaniu, a zarazem efektowane ciasto. Układane na przemian jasne i ciemne ciasto tworzy “paski zebry” 🙂 Babka jest wilgotna, o intensywnym, kakaowym […]
Petarda! Nic więcej nie napiszę. Sami spróbujcie 😉 SKŁADNIKI / 3 porcje mrożone truskawki, 200 g czerwone śliwki, 3 szt. brązowy cukier, 1 łyżka cukier […]
Oprócz tego, że uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, uwielbiam też torty. Ten miałam już w planach w tamtym roku, ale nie zdążyłam go zrobić. Do bizszkptu […]
Składniki jajka, 2 szt. sól, szczypta mąka pszenna, 140 g kakao, 20 g masło, 50 g mleko, 270 ml cukier ratafia, 2 łyżki Dodatki śmietana […]
Kanelbullar to skandynawskie bułeczki drożdżowe. Bardzo delikatne, maślane z dużą ilością cynamonu. Jedno z lepszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Bardzo polecam 🙂 Z podanych składników […]
I mamy kolejne urodziny. Mam nadzieję, że siódemka przyniesie szczęście 🙂 Na taką okazję musiałam zrobić wyjątkowy tort. Genialne połączenie dwóch kremów. Obawiałam się, że […]
Bardzo szybkie w przygotowaniu lody. Mała ilość składników, a można ją jeszcze ograniczyć do samych bananów i masła. Wtedy będą też bardziej dietetyczne. Myślę, że […]
Składniki Ciasto: masło, 165 g jogurt naturalny, 285 g jajka, 5 szt. skórka z 1 limonki sok z 1 limonki skórka z 1/2 cytryny sok […]
Uwielbiam Czarny las, ale postanowiłam przerobić tę klasyczną wersję deseru. Tort jest genialny. Intensywny i armonatyncziny… Doskonałe połączenie czekolady i konfitury wiśniowej. Całość uzupełnia nasączenie […]
Składniki miękkie masło, 140 g brązowy cukier, 140 g jajka (L), 2 szt. proszek do pieczenia, 1 łyżeczka mąka pszenna, 140 g dojrzałe banany, 2 […]
Składniki grejpfruty, 2 szt. kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, po 1/3 łyżeczki brązowy cukier, 2 łyżeczki Sposób przygotowania Owoce sparzyć i przekroić na pół. Przyprawy wymieszać […]
Genialne rogaliki. Mega puszyste i mięciutkie. Do tego pyszne dodatki w postaci musu jabłkowego, lukru i orzechów. Ciasto po wyrobieniu konsystencją przypomina rozgrzaną w dłoniach […]
Składniki mąka pszenna, 450 g cukier, 70 g drożdże instant, 10 g masło, 80 g sól, 1/3 łyżeczki letnia woda, 185 ml Dodatkowo: masło do […]
Składniki kora cynamonu, 60 g całe goździki, 10 g wyłuskany kardamon, 10 g ziele angielskie, 10 g całe gwiazdki anyżu, 5 szt. pieprz czarny w […]
Takie wyzwanie mi rzucono – opracować przepis z użyciem mąki lnianej. Muszę przyznać, że nie jest to najłatwiejszy produkt w obróbce. Była próba wykonania naleśników, […]
Tak, tak… to już 6 lat! I tradycyjnie, jak co roku, 10 czerwca piekę tort i publikuję post. Tym razem proponuję boski tort bezowy. Pierwszy […]
Moje ostatnie uzależnienie. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno postanowiłam wypróbować nasiona chia i zakochałam się. Mają zabawną konsystencję, a w połączeniu z kakao to […]
Składniki Spód czekoladowy: masło, 150 g czekolada gorzka, 150 g jajka, 5 dużych drobny cukier do wypieków, 175 g kakao, 1 łyżka + do posypania […]
Urocze drożdżówki w kształcie serc. Wykonane są z francuskiego ciasta drożdżowego brioche, które zawiera ogromną ilość masła i wyrasta przez wiele godzin w lodówce (może […]
Składniki ciasto francuskie, 275 g ricotta, 150 g brzoskwinie, 4-5 szt. cukier brązowy, 4-5 łyżeczek rozbełtane jajko do smarowania cukier puder do posypania Sposób przygotowania […]
Nie mogę uwierzyć, że minęło już 5 lat odkąd opublikowałam pierwszy post. Szczerze pisząc nie sądziłam, że przy swoim słomianym zapale tak długo wytrwam. Były […]
Niesamowicie prosty przepis. W oryginalnym przepisie Jamiego Olivera (z książki “30 minut w kuchni”) zostały użyte śliwki. Ja wykorzystałam mieszankę rabarbaru. moreli i truskawek. To […]
Mega szybki i prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia. W dodatku dietetyczny i wegetariański. Bardzo polecam 🙂 Składniki awokado, 1 szt. banany, 2 małe kakao, […]
Panpepato to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dodatkowo smak podkręcony jest przez […]
Bardzo szybki i prosty deser. Bez cukru, względnie zdrowy i małokaloryczny. Idealny na leniwe, niedzielne popołudnia. Gorąco polecam. Składniki banany, 2 szt. maliny (użyłam mrożonych), garść […]
Lżejsza wersja tradycyjnego szkockiego deseru. U mnie bez dodatku alkoholu, ponieważ podawałam go na śniadanie. Natomiast jeśli chcecie możecie dolać do jogurtu 15 mililitrów likieru […]