Składniki

  • miękkie masło, 140 g
  • brązowy cukier, 140 g
  • jajka (L), 2 szt.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 140 g
  • dojrzałe banany, 2 duże + 1 do ozdobienia ciasta (opcjonalnie)
  • gorzka czekolada, 50 g
  • orzechy włoskie, 50 g

Sposób przygotowania

  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek, mąkę i rozgniecione na papkę banany. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z posiekanymi czekoladą i orzechami. Podłużną foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Banana przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu lekko, wciskając go w masę.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.