SKŁADNIKI


miękkie masło, 140 g

brązowy cukier, 140 g

jajka (L), 2 szt.

proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

mąka pszenna, 135 g

kakao, 10 g

dojrzałe banany, 2 duże + 1 do ozdobienia ciasta (opcjonalnie)

gorzka czekolada, 35 g

mieszanka orzechów (włoskie, ziemne, migdały), 50 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek, mąkę, kakao i rozgniecione na papkę banany. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z posiekaną czekoladą i orzechami. Podłużną foremkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Banana pokroić na grube plastry i ułożyć na wierzchu lekko, wciskając w masę.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.