SKŁADNIKI
miękkie masło, 140 g
brązowy cukier, 140 g
jajka (L), 2 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 135 g
kakao, 10 g
dojrzałe banany, 2 duże + 1 do ozdobienia ciasta (opcjonalnie)
gorzka czekolada, 35 g
mieszanka orzechów (włoskie, ziemne, migdały), 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek, mąkę, kakao i rozgniecione na papkę banany. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z posiekaną czekoladą i orzechami. Podłużną foremkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Banana pokroić na grube plastry i ułożyć na wierzchu lekko, wciskając w masę.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Świetny chlebek bananowy 😉