Chleb z serem żółtym, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami

chleb z żółtym serem 2

Kolejna moja propozycja na urozmaicenie zwykłego pieczywa. Chlebek świetnie smakuje pierwszego dnia, jeszcze ciepły. Drugiego dnia można zrobić z niego tosty. Ser, który użyjemy do tego wypieku musi być twardy, inaczej za bardzo się rozpuści i ciasto będzie glutowate. Pomidory sprawiają, że chleb jest bardziej wilgotny, a parmezan tworzy cudowną, chrupiacą skórkę.

Składniki
suche drożdże, 1 łyżka
letnia woda, 1/3 szklanki
cukier, szczypta
mąka pszenna, 3 i 1/2 szklanki
mąka żytnia, 1 łyżka
sól, 2 i 1/4 łyżeczki
zimna woda, 1 szklanka
orzechy włoskie, 2 łyżki
twardy ser żółty, 40 gram
suszone pomidory, 3 sztuki
jajko, 1 sztuka
mleko, 1 łyżka
tarty parmezan, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Orzechy posiekać i uprażyć suchej patelni. Ser i pomidory pokroić w drobną kosteczkę.

2. Drożdże, wodę, sukier, mąki i sól połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 5 minut, odstawić na 2, żeby ciasto odpoczęło. Czynność powtórzyć 2 razy. Miskę i ciasto obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

3. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Dodać ser, pomidory i orzechy. Wyrabiać prz 2 minuty. Kulę rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 3 razy. Uformować podłużny bochenek.

4. Przełożyć na blaszkę (spojeniem do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia. Ja dodatkowo obsypałam papier mąką. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Posypać parmezanem. Robić nacięcia ząbkowanym nożem.

5. Piekarnik nagrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody. Włożyć blaszkę z pieczywem na środkową półkę, piec przez 20 minut.

chleb z serem żółtym 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *