Chleb z sałatką pomidorową

Uwielbiam włoską kuchnię :) Takie proste, a takie pyszne! Jedyne o czym trzeba pamiętać to przygotowanie bagietek dzień wcześniej. Muszą być dobrze wysuszone, aby nie rozpadły się podczas smażenia.

Składniki

  • bagietka, 8 kromek
  • pomidory, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeża bazylia, 2 garści
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe, 8-10 szt.
  • czerwona cebula, 1/2 szt.
  • ocet winny, 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Dzień wcześniej kromki bagietki zarumienić na suchej patelni lub w piekarniku. Zostawić na noc do całkowitego wysuszenia.
  2. Pomidory zmiksować z czosnkiem, garścią bazylii, solą i pieprzem. Pulpę przelać do niskiego naczynia. Położyć w nim bagietkę i zostawić na około 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę. Pieczywo obsmażyć z obu stron, zaczynając od strony nasączonej pomidorami.
  3. W międzyczasie przygotować sałatkę. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać ocet i 3 łyżki oliwy. Całość wymieszać z bazylią.
  4. Na talerzu ułożyć pieczywo i sałatkę.

Przepis autorstwa Chrisa Cosentino pochodzi z magazynu “Jamie”.

2 thoughts on “Chleb z sałatką pomidorową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *