Chleb z prażonymi orzechami, pestkami dyni i słonecznikiem

Chleb według przepisu Julii Child. Ja od siebie dodałam tylko orzechy, ziarna dyni i słonecznik. Uprażyłam je, aby miały intensywniejszy smak i aromat. Masę podzieliłam na dwie części i zrobiłam dwa mniejsze bochenki. Można oczywiście nie dzielić ciasta, ale trzeba wydłużyć czas pieczenia o około 10-15 minut.

Składniki
suche drożdże, 1 łyżka
letnia woda, 1/3 szklanki
cukier, szczypta
mąka pszenna, 3 i 1/2 szklanki
mąka żytnia, 1 łyżka
sól, 2 i 1/4 łyżeczki
zimna woda, 1 szklanka
orzechy włoskie, 2 łyżki
słonecznik, 2 łyżki
pestki dyni, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Orzechy posiekać. Na suchej patelni uprażyć orzechy, ziarna dyni i słonecznik.

2. W dużej misce mieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa. Wyrabiać przez 5 minut, odstawić na 2, żeby ciasto odpoczęło. Czynność powtórzyć 2 razy. Miskę i ciasto obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

3. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 3 razy.

4. Tak przygotowane bochenki przełożyć na blaszkę (spojeniem do dołu) wyłożoną 2 warstwami folii aluminiowej i 1 warstwą papieru. Ja dodatkowo obsypałam papier mąką. Chleby przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

5. Piekarnik nagrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody. Włożyć blaszkę z bochenkami na środkową półkę, piec przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *