Chleb włoski

chleb włoski 1

Moje drugie podejście do tego chleba. Za pierwszym razem źle odczytałam temperaturę pieczenia. Nie zauważyłam, że była podana w stopniach Fahrenheita, a nie Celsjusza. No cóż, zdarza się. Efekt był taki, że z zewnątrz chleb był bardzo spieczony, a w środku surowy. W smaku był dobry, więc postanowiłam zrobić go jeszcze raz. Tym razem się udało.

Składniki
mąka pszenna, 3 szklanki
suche drożdże, 2 i 1/2 łyżeczki
ciepła woda, 1 i 1/4 szklanki
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżki

dodatkowo: jajko + łyżka mleka

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką, i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto ponownie delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć i uformować sakiewkę. Czynność powtórzyć 2 razy. Górę dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Zrobić nacięcie ostrym, ząbkowanym nożem (do krojenia pieczywa).

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni CELSJUSZA :) na funkcji góra-dół przez 25-30 minut.

One thought on “Chleb włoski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *