Z początkiem roku szkolnego wracamy do akcji Wypiekanie na śniadanie. Brakowało mi tego 🙂 Cykliczne wypiekanie zaczynamy od super szybkiego w przygotowaniu chleba wieloziarnistego. Oczywiście musiałam zrobić to po swojemu. Oprócz ziaren na wierzchu, które tworzą chrupiącą skórkę, dodałam je też do środka ciasta. Zmieniłam również sposób pieczenia. W połowie tego procesu, po obniżeniu temperatury, wyciągnęłam chleb z foremki. W ten sposób chrupiąca otoczka powstaje nie tylko na wierzchu, ale dookoła całego wypieku.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 650, 500 g
  • cukier, 5 g
  • sól, 15 g
  • drożdże instant, 12 g
  • płatki owsiane górskie, 2 łyżki
  • siemię lniane, 2 łyżki
  • słonecznik łuskany, 2 łyżki
  • letnia woda, 500 ml

Posypka:

  • masło do smarowania foremki, 2 łyżeczki
  • płatki owsiane górskie, 2 łyżki
  • siemię lniane, 2 łyżki
  • słonecznik łuskany, 2 łyżki
  • sezam, 2 łyżki
  • mak, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, cukier, sól, drożdże, ziarna i wodę umieścić w misce. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez 10 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być. Nie należy dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  2. Foremkę o wymiarach ok. 10×30 cm wysmarować masłem, a następnie obsypać mieszanką ziaren. Wylać ciasto, wierzch posypać pozostałymi ziarnami. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 230 stopni. Chleb piec 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni. Chleb wyciągnąć z foremki i piec kolejne 20 minut. W razie potrzeby przykryć papierem do pieczenia. Studzić na kratce.

Razem ze mną piekły: