Chleb tostowy

chleb tostowy 1

Miękki domowy chlebek tostowy. Jest dużo bardziej sycący niż ten nadmuchany ze sklepu. Myślałam, że za bardzo go spiekłam, mimo że w połowie pieczenia przykryłam go folią aluminiową. Skórka wydawała bardzo twarda. Jednak w miarę stygnięcia wierzch stawał się coraz bardziej miękki.

Składniki
mąka pszenna, 810 gram
letnia woda, 450 mililitrów
świeże drożdże, 30 gram
rozpuszczone masło, 2 łyżki
mleko w proszku, 2 łyżki
sól, 3 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki
jajko + łyżka mleka do smarowania

Sposób przygotowania
1. Drożdże, cukier i 2 łyżeczki mąki rozpuścić w 150 ml letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

3. Jeszcze raz delikatnie wyrobić. Uformować bochenek. Przełożyć do foremki (12×35 cm) wysmarowanej olejem. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.

4. Chleb posmarować jajkiem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z kilkoma kostkami lodu. Piec w piekarniku (funkcja góra-dól) rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.

Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *