Chleb pszenno-żytni na zakwasie

chleb-pszenno-żytni-na-zakwasie

Składniki
zakwas (z tego przepisu), 1 i 1/4 szklanki
ciepła woda, 1 szklanka
mąka pszenna, 3 szklanki
mąka żytnia, 1 szklanka
suche drożdże, 1 i 1/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
sól, 2 i 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Zakwas o temperaturze pokojowej, dokarmiony 12-24 godziny wcześniej połączyć w gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Ja dodałam około 2 łyżek. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Wyrabiać przez kolejne 5. Przełożyć do miski. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. W połowie wyrastania odgazować ciasto czyli delikatnie je zarobić.

2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Na bochenkach zrobić po 2 nacięcia ostrym, ząbkowanym nożem. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.

6 thoughts on “Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  1. Pierwszy chleb już piekłam, co prawda nie na zakwasie, ale zawsze. Teraz chcę wypróbować na zakwasie, czy może być taki zakwas kupiony w piekarni do żurku:)

  2. Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że nie ma sensu pieczenie chleba na zakwasie kupnym. Mam wrażenie, że taki zakwas jest pełen konserwantów. W ogóle nie wiem czy zakwas do żurku sprawdzi się też przy chlebie. Musisz zapytać w piekarni. A najlepiej spróbuj zrobić sama :) to nie jest trudne. Trzeba tylko trochę poświęcić czasu. Pozdrawiam.

    • O, a czym się konserwuje zakwas kupny? Ja swoje zakwasy (i pszenny, i żytni) dostałam parę miesiecy temu, więc nie orientuję się w tym, który jest w handlu :) Pozdrowienia!

  3. Witam, dzisiaj trafiłam na ten przepis i już wyrasta, jak na razie pięknie się wyrabiał i rósł (w pierwszej fazie), do tego łatwo się formował w bochenek… no i teraz sobie ten mój bochenek odpoczywa/garuje w cieple… zakwas mam względnie młody, niecałe 2 tygodnie, ale fajnie pracował po dokarmianiu i ładnie pachniał wiec jestem dobrej myśli, pomieszałam trzy różne mąki, żytnia chlebowa, pełnoziarnista pszenna chlebowa i zwykła pszenna… i mam nadzieje że się nie rozczaruję…. proszę tylko powiedzieć czy taki piękny kształt jak na zdjęciu został uzyskany przez wyrastanie w koszyku, czy w jakieś formie? bo mi bochenek się łatwo uformował ale boję się, ze będzie się rozchodził podczas rośnięcia i pieczenia :/ a niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z chlebem domowym i nie dorobiłam się jeszcze koszyka :/

    • Witaj Aniu, ja też nie mam koszyków. Taki kształt uzyskałam przez odpowiednie formowanie (rozpłaszczenie, sakiewka…). Ma ono spowodować, że chleb podczas pieczenia będzie rósł w górę. Jeśli postępowałaś w ten sam sposób wszystko powinno być w porządku. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *