Chleb przytulony

Chlebek o uroczej nazwie. Puszysty w środku i bardzo chrupiący na zewnątrz. W oryginalnym przepisie należało użyć pół na pół mąki pszennej i orkiszowej. Ja tą drugą pominęłam. Skróciłam też czas pieczenia. Ciasto łatwo się zarabia i baaardzo szybko wyrasta.

Składniki
Zaczyn:
mąka pszenna, 80 gram
letnia woda, 80 mililitrów
drożdże świeże, 1 gram

Ciasto właściwe:
mąka pszenna, 330 gram
letnia woda, 170 mililitrów
drożdże świeże, 10 gram
sól, 1 czubata łyżeczka

Dodatkowo jajko + łyżka mleka do smarowania

Sposób przygotowania
1. Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 godzin (ja odstawiłam na 13).

2. 10 gram drożdży rozpuścić w 50 ml wody. Mąkę, pozostałą wodę i rozpuszczone drożdże połączyć z zaczynem w gładką masę. Ugniatać przez 5 minut. Odstawić na 2 minuty, aby odpoczęło. Dodać sól i ugniatać kolejne 10-15 minut. Ciasto zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Po tym czasie masę wyciągnąć na blat. Lekko rozpłaszczyć, boki złożyć do środka, obrócić i powtórzyć czynność. Przełożyć do miski i odstawić na kolejne 30 minut.

4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę, ponownie rozpłaszczyć i zwinąć w sakiewkę. Górę dokładnie zlepić, formować kulki i układać (spojeniem do dołu) na blaszce, wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30-40 minut. Chlebki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem.

5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie z połową szklanki wody. Włożyć blaszkę z chlebem na środkową półkę. Piec przez 20 minut (ja piekłam 15). Otworzyć piekarnik, aby odparował i piec kolejne 10 minut (piekłam 5).


Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

3 thoughts on “Chleb przytulony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *