Zbierałam się do upieczenia tego chleba od dwóch tygodni. Zniechęcało mnie jego długie przygotowanie. Trochę uprościłam sobie to zadanie, bo do ciasta właściwego dodałam odrobinę drożdży, co przyspieszyło drugie wyrastanie. W oryginalnym przepisie uformowany bochenek należy wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Możecie tak zrobić jeśli macie wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednio mocny zakwas. Wydaje mi się, że mój jest jeszcze za młody. W każdym razie chleb wyszedł boski! Pachnący rozmarynem i czosnkiem. Z “dziurami” średniej wielkości czyli takimi jak lubię. Poza tym wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Z pewnością nie raz go jeszcze upiekę.
Składniki
Zaczyn:
- aktywny zakwas, 40g
- mąka pszenna, 160 g
- letnia woda, 160 g
Dodatkowo:
- młode ziemniaki, 500 g
- posiekany świeży rozmaryn, 2 łyżki
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- sól, 1/2 łyżeczki
Ciasto właściwe:
- mąka pszenna, 600 g
- letnia woda, 280 g
- sól, 1 łyżka
- drożdże instant, 2 g
- zaczyn
- upieczone ziemniaki
Sposób przygotowania
- Składniki na zaczyn połączyć w misce. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na 12-24 h.
- Ziemniaki wyszorować. Dokładnie osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z rozmarynem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą i solą. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ziemniaki piec przez 20-25 minut. W połowie pieczenia zamieszać. Wystudzić.
- Przygotować ciasto właściwe. Mąkę, wodę, sól i drożdże wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez 10-15 minut. Jeśli będzie się kleiło dodać więcej mąki. Następnie połączyć z ziemniakami.
- Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie trzykrotnie złożyć ciasto, zbierając jego brzegi do środka.
- Uformować podłużny bochenek, rozbijając palcami ciasto w prostokąt, a następnie zbierając boki do środka. Dokładnie zlepić ciasto na górze i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb obsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrósł. Wykonać 3 nacięcia wzdłuż bochenka ostrym ząbkowanym nożem.
- Piekarnik ponownie ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Chleb piec przez 40-50 minut. Jeśli będzie się mocno rumienił przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi.