Chinkali to pierożki pochodzące z kuchni kaukaskiej, bardzo popularne w Gruzji. W smaku przypominają nasze pierogi. Z tą różnicą, że do chinkali wkładane jest mięso mielone surowe, a nie gotowane. Sposób spożycia też jest nietypowy, ponieważ nie używa się sztućców. Trzeba chwycić za czubek pierożka, nagryźć kawałek, wyssać bulion, który powstał podczas gotowania i zająć się resztą.
Składniki
- mięso mielone baranina lub wołowina, 500 g
- duża cebula, 1 sztuka
- sól, pieprz kolorowy
- natka pietruszki, 1 duży pęczek
- woda, 300 ml
- mąka pszenna, 380 g
Sposób przygotowania
- Mięso zmiksować z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki i 100 ml wody. Dokładnie wymieszać.
- Z mąki i pozostałej wody zarobić ciasto, przyprawić solą. Ciasto powinno być twarde. Podzielić je na 15 części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15 cm.
- Nakładać po łyżce farszu. Formować chinkali. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić, następnie zbędny “komin” odciąć nożyczkami.
- Chinkali gotować w osolonej wodzie ok. 8 min., aż obrócą się “do góry nogami”. Podawać oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
Przepis pochodzi z bloga Cooking & Eating.