Chinkali

chinkali 1

Chinkali to pierożki pochodzące z kuchni kaukaskiej, bardzo popularne w Gruzji. W smaku przypominają nasze pierogi. Z tą różnicą, że do chinkali wkładane jest mięso mielone surowe, a nie gotowane. Sposób spożycia też jest nietypowy, ponieważ nie używa się sztućców. Trzeba chwycić za czubek pierożka, nagryźć kawałek, wyssać bulion, który powstał podczas gotowania i zająć się resztą.

Składniki

  • mięso mielone baranina lub wołowina, 500 g
  • duża cebula, 1 sztuka
  • sól, pieprz kolorowy
  • natka pietruszki, 1 duży pęczek
  • woda, 300 ml
  • mąka pszenna, 380 g

Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiksować z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki i 100 ml wody. Dokładnie wymieszać.
  2. Z mąki i pozostałej wody zarobić ciasto, przyprawić solą. Ciasto powinno być twarde. Podzielić je na 15 części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15 cm.
  3. Nakładać po łyżce farszu. Formować chinkali. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić, następnie zbędny “komin” odciąć nożyczkami.
  4. Chinkali gotować w osolonej wodzie ok. 8 min., aż obrócą się “do góry nogami”. Podawać oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki.

chinkali 2

Przepis pochodzi z bloga Cooking & Eating.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *