Pikantne danie jednogarnkowe. Dość szybkie i przyjemne w przygotowaniu. Podałam je z cebulą czerwoną pokrojoną w cienkie plasterki, tartym żółtym serem i plackami tortilli. Tortillę można zastąpić ryżem czy białym pieczywem.
I muszę przyznać, że kmin rzymski pominęłam – nienawidzę tej przyprawy.
Składniki
- cebula czerwona, 1 sztuka
- oliwa do smażenia
- czosnek, 3 ząbki
- chili, 1 sztuka
- kmin rzymski, oregano, tymianek, po 1 łyżeczce
- mięso mielone wołowe, 500 g
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- cukier, 1 łyżeczka
- pomidory w puszce, 400 g
- passata, 100 ml
- papryka czerwona, 1 strąk
- woda, 100 ml
- czerwona fasola w puszce, 400 g
Sposób przygotowania
- Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, chili, kmin, oregano i tymianek. Chwilę smażyć.
- Wrzucić mięso, pozostałe przyprawy i cukier. Kiedy ładnie się zarumieni wlać pomidory i passatę. Gotować pod przykryciem około 20 minut na średnim ogniu.
- Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i wlać wodę. Gotować około 10 minut. Na koniec wrzucić fasolę. Zamieszać i gotować jeszcze około 5 minut.