Charczo to gęsta zupa gulaszowa. Charakterystyczna dla kuchni gruzińskiej. Ma wyrazisty, ostry smak. Podawana jest ze świeżą pietruszką.
Składniki
- mięso wołowe, 500 g
- mąka pszenna, 3-4 łyżki
- oliwa do smażenia
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 4 ząbki
- woda, 2 litry
- papryka czerwona i zielona, każdej po 1/2
- sos pomidorowy, 500 g
- ajvar ostry, 195 g
- sól morska, papryka słodka, papryka ostra wędzona, pieprz czarny świeżo mielony
- majeranek, tymianek, po 1 łyżeczce
- liście laurowe, 2 sztuki
- orzechy laskowe, 50 g
- ryż, 100 g
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyżeczce
Sposób przygotowania
- Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w paseczki. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką wędzoną. Obtoczyć w mące. Przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
- Cebulkę i czosnek drobno pokroić. Delikatnie zarumienić. Paprykę pokroić w paseczki.
- Wodę zagotować. Wrzucić mięso i cebulę. Dodać sos, ajvar, suszone zioła i przyprawy. Orzechy drobno zmielić i wyspać do zupy.
- Gotować ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Wrzucić paprykę i ryż. Gotować kolejne 20-30 minut. Pod koniec dodać świeże zioła.
Przekonałaś mnie tym przepisem i zdjęciem 🙂
Muszę zrobić bo bardzo lubię takie pożywne zupy.
Pozdrawiam
Ania
z wielką chęcią wcięłabym jeden… dwa! talerze tej genialnej zupy!
Zupa jest wyśmienita!
Dziękuję 🙂 a zupkę polecam, bo jest boska :))