Chałka z kruszonką

chałka

Smak z dzieciństwa.  Pamiętam, że moja babcia ją często kupowała. Jadłam ją z dżemem lub z masłem i cukrem. Wiem, że to jest dziwne połączenie – pieczywo z masłem i cukrem, ale uwielbiałam ten zestaw. Dzisiaj zadowoliłam się tylko dżemem, nie ryzykowałam z cukrem. Obawiam się, że teraz byłabym rozczarowana tym smakiem.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 500 gram
ciepłe mleko, 200 mililitrów
jajka, 2 sztuki
roztopione masło, 50 gram
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 4 i 1/2 łyżki
suche drożdże, 10 gram

Kruszonka:
mąka pszenna, 2 łyżki
cukier, 2 łyżki
cukier wanilinowy, 4  gramy
miękkie masło, 15 gram

Do smarowania:
jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.

2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.

chałka-1

chałka-2

chałka-3

chałka-4

chałka-5

chałka-6

3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.

4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut.

5 thoughts on “Chałka z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *