Cztery składniki. Serio. To nie błąd, ani niedokończona lista. I jak tu nie kochać kuchni włoskiej? Ser i pieprz. Genialna pasta. Bardzo polecam 🙂

Składniki

  • spaghetti, 120 g
  • ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
  • masło, 1 łyżka
  • pecorino, 35 g

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać odrobinę wody, kilka łyżek.
  2. W międzyczasie uprażyć ziarna pieprzu na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu.
  3. Ustawić patelnię na wolnym ogniu. Dodać większość pieprzu i masło. Kiedy się rozpuści wrzucić makaron razem z wodą. Ściągnąć patelnię z ognia, posypać większością bardzo drobno startego sera. Zostawić na minutę, bez mieszania. Następnie podrzucić makaron kilka razy, poruszając patelnią. Przełożyć na talerz, posypać pozostałym serem i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki “Jamie gotuje po włosku”.