Cztery składniki. Serio. To nie błąd, ani niedokończona lista. I jak tu nie kochać kuchni włoskiej? Ser i pieprz. Genialna pasta. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- spaghetti, 120 g
- ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
- masło, 1 łyżka
- pecorino, 35 g
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać odrobinę wody, kilka łyżek.
- W międzyczasie uprażyć ziarna pieprzu na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu.
- Ustawić patelnię na wolnym ogniu. Dodać większość pieprzu i masło. Kiedy się rozpuści wrzucić makaron razem z wodą. Ściągnąć patelnię z ognia, posypać większością bardzo drobno startego sera. Zostawić na minutę, bez mieszania. Następnie podrzucić makaron kilka razy, poruszając patelnią. Przełożyć na talerz, posypać pozostałym serem i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki “Jamie gotuje po włosku”.