Składniki
- mleko, 300 ml
- masło, 30 g
- ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, 140 g (2 średnie ziemniaki)
- sól morska, 6 g
- mąka pszenna, 275 g
- mąka pszenna razowa, 175 g
- drożdże instant, 5 g
Dodatkowo
- jajko rozbełtane z łyżką mleka
- mak do posypania
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim masło. Dodać sól i ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Obie mąki połączyć z drożdżami. Za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wymieszać suche składniki z mokrymi. Miksować koło 10 minut, aż powstanie elastyczne, lekko kleiste ciasto.
- Obsypać mąką, uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. W czasie wyrastania dwukrotnie składać ciasto. Wyciągnąć na blat, uformować kwadrat i złożyć w paczuszkę.
- Następnie podzielić na 12 części (po około 65 g). Każdą z części rozpłaszczyć na placuszek. Następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki). Czynność powtórzyć 2 razy. Spód bułeczek (tam gdzie jest spojenie) zanurzyć w mące. Układać w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grzbietem noża zrobić “przedziałki” w każdej bułeczce. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (na około 30 minut). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Bułki piec przez 20-25 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z blogu Kuchnia nad Atlantykiem
Razem ze mną piekli:
Bernadetta z Prawo do gotowania z pasją
Marzena z Zacisze kuchenne
Aneta z Piekielna kuchnia Anety
Marzena z Kulinarna Maniusia
Ewa z Kuchnia renesansu
Wiosenka z Eksplozja smaku
Ewa z Ewa w kuchni
Dorota z Moje małe czarowanie
Sławomir z Kiełki smaku
Patryk z What Patrick Ate
Iwona z Blogotowanie z pasją
Kinga z Małe kulinaria
smakowite, do tego masełko i jest pysznie:)
Upiekły się rewelacyjnie, pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Wspaniałe są te bułeczki, dziękuje za wspólne śniadanko 🙂
Cudne bułeczki. Dzięki za wspólne śniadanie 🙂
Czy można użyć TM do wyrabiania ciasta? Pozdrawiam
Myślę, że tak.